bandeau-landing-page-pays-NED.jpg

flechefrance-84x57.jpggde-bretagne.jpgallemagne.jpgespagne.jpgitalie.jpgpays-bas.jpgsuede.jpgdanemark.jpgjapon.jpg

grappe-so2-249x138.jpgNatuurlijke wijn word met druiven uit de biologische landbouw bereid, en is gericht op het vinden van de expressie van een terroir of grond, ver van de geformateerde en conventionele praktijken. Door het verwerpen van het gebruik van chemicaliën ontwikkelt de "natuurlijke" wijnbouwer, gevoelig voor het respect voor zijn omgeving, een levendige en onbelemmerde wijn.

a-lavigne-240x353.jpgIn de wijngaard
Deze wijnboeren respecteren gronden en ondergronden, wijnstokken, druiven en uiteindelijk, de wijnamateur. Ze volgen een nauwkeurig lastenboek, om hun wijn te laten certificeren door de organismen die het keurmerk Bio (Biologische Landbouw, Ecocert) en/of Biodynamie (Demeter, Biodyvin) verlenen. Het is vervolgens bevestigd dat de werkmethoden van de wijnbouwer zich baseren op het respect voor het leven, zonder chemische of synthetische producten. Het is het fundament van de natuurlijke filosofie.
Door te kiezen voor deze ethische en verantwoorde manier, ploegt de wijnbouwer zijn land voorzichtig. Hij bekommert zich voor de ondergrond, waar de wortels van de plant putten, en beschermt dus het ecosysteem. Het accent ligt op de druiven, door begunstiging van de kwaliteit i.p.v. de hoeveelheit. In de lijn van de biologische landbouw, wordt de biodynamische wijnbouw door sommigen toegepast. Deze versterkt de link tussen de wijnboer en zijn wijngaard, onder andere door het gebruik van een maankalender voor het bewerken van de wijngaard, en homeopathische bereidingen voor de gezonde voeding van de gronden worden aanbevolen.

a-la-vinification-240x260.jpgTijdens de vinificatie.
Het oogsten met de hand krijgt voorkeur over het mechanisch oogsten. Alleen inheemse gisten zijn toegelaten voor het starten van de vergisting en het gebruik van zwavel is minimaal (30mg/l voor rode wijn, 40mg/l voor witte met toelating) of verboden (met vermelding " Wijn zonder toevoeging van sulfieten ").
De manipulaties zijn zacht en langzaam om het ziel van de wijn niet te wijzigen noch te vervalsen : weinig of geen aftapping, gisting op bezinksel, lage filtraties, enz. Samenvattend kunnen we dus zeggen dat de bio- of natuurlijke wijnbouwer de wijn begeleidt, om de weerspiegeling van het natuurlijk karakter van het sap te waarborgen. .

bouteilles-alignees.jpgIn de fles.
De natuurlijke wijnbouwer, bevrijd van eender welk juk, kan zich loshaken van de geografische en culinaire toelatingen van een AOC (Appellation d'Origine Contrôlée : beschermde oosprongsbenaming). Dat is de reden waarom de natuurlijke wijn soms geclassificeerd staat als " Vin de Pays" (plaatselijke wijn) of "Vin de France".

cave-fanny.jpgBio- of natuurlijke wijn : te weten.
Een biologische of natuurlijke wijn is een vrije wijn, die men soms moet temmen...
Het is een gevoelige, vaak kwetsbare wijn, met vaak de aanwezigheid van natuurlijk gas. Daarom verdient uw wijn soms te worden "gekarafeerd" (belucht in een wijnkaraf) een paar uur voor gebruik, conditio sine qua non om hem te helpen zich te openen en zijn aromatische complexiteit op een perfecte manier te laten glanzen. Ontdek hem en deel mooie en goede momenten van gezelligheid !

boss-240x161.jpgPetitescaves.com : De website van de natuurlijke wijnen
Beheerd door gepassioneerde, Petitescaves.com is dé referentie website voor de liefhebbers van natuurlijke wijnen. Maar ook voor de nieuwkomers ! Niets doet ons meer plezier dan elke dag nieuwe volgelingen van de biologische wijn of de " natuur wijn " te maken !
Te ontdekken op onze site: de selectie van befaamde wijnboeren en jonge talenten, de beschrijvingen en complete biografieën, nieuws, ontdekkingskoffertjes, verstandige adviezen... En als U de zeldzame oogst of een informatie niet vindt, is onze klantenservice uiteraard tot uw beschikking: contact@petitescaves.com


Newsletter

Sign-up and receive all our exclusive offers